Hage og Natur

Opplevelser i naturen, med og uten “los”.

I 2012 bygget vi ca. 500 meter stier i Fargetuva aktivitetspark, som skal knyttes sammen med stier videre innover i marka. Det blir da sti fra Fargetuva og opp til Tuvhøgda ca. 400 m.

Her ved grensa til Hammer fantes husmannsplassen Tuva, som var med i folketellinga i året 1701. Den siste som var husmann på Tuva døde ca. år 1858, og det finner derfor bare få rester igjen etter plassen.
Tuvhøgda er også en trim-topp med bok, og er en av mange trim-topper i Beitstad.
Velger en å gå “Hammerleia” tilbake, går stien nedover vest for toppen og deler seg i flere retninger, mot Bergvoll, Hammer, Hammeråsen, Klovika hyttefelt og Rones.
Tilbake til Bergvoll blir det en gåtur på ca. 800 meter, altså til sammen en fin trimtur på drøyt 1 kilometer med en høydeforskjell på ca. 100 meter.
En annen mulighet fra Tuvhøgda, er å følge stien som går i motsatt retning, innover til gamle “Bartnesvegen” og ta denne østover og ned til fylkesvegen. Videre kan en gå om Skevik og tilbake til Fargetuva. Det blir da en tur på ca. 5 kilometer.

Er det et ønske om å ha med en los på turen, er Torgeir den rette å spørre.
Stiene er merket med veiviserskilt og det er laget kart over området, slik at alle kan finne fram.
Sti-traséene i området kan også brukes til skigåing om vinteren.

Hvile og aktivitet

Opplev den ro og stillhet som landskapet innbyr til. Det går an å sette seg på en benk eller en stein og bare lytte. Kanskje suser det av vind i skogen, eller du kan høre vannet som sildrer, fugler som synger, alt etter hvilken årstid det er. Noen ganger er det helt stille og fredfullt. Alle mennesker trenger å oppleve stillhet og ro noen ganger. Det er kanskje også nødvendig hvis kroppen skal rekreere og gjøre seg frisk og sterk.

Det skal være balanse på hvile og aktivitet. Så etter en stille “meditasjons-stund” er det fint å gå en tur ut i parken eller følge en sti i området. På sensommeren kan det være fint å gå å plukke bær. Vi har mange forskjellige slags bær her: bringebær, jordbær, blåbær, tyttebær, krekling og nyper. Er vi heldige, finner vi noen multebær. Vi kan også plukke kantareller og annen sopp i skogen vår.
Ellers finnes det alltid noe å gjøre i hagen, og det er alltid behov for å lage ved, kanskje trengs det et strøk maling et sted og/eller andre nyttige aktiviteter.

For den som liker å nyte den friske vinterlufta er det fint å ta på seg skiene å gå en tur i området, eller så har vi godt med akebakker. Snømåking er også en nødvendig vinteraktivitet.

Undervisning

I noen av våre kurstilbud brukes utearealet som undervisningsarena for å komme nærmere elementene – jord, ild, luft, vann og metall. Det er også bruk for å gå en tur ut av og til for å få luft og nytt oksygen til kroppen, når kurs og møter foregår innendørs.

“Fargepark”

Vi tilbyr vandring på stiene med bruk av alle sanser: syn, hørsel, lukt, smak og berøring blant planter og trær, i en luftig park med panoramautsikt over Beitstadfjorden.
Vi skaper en arena for hage- og naturterapi, med fokus på plantenes farger og egenskaper, se siden om HAGETERAPI.

Naust ved fjorden, med båt

Vi har tilgang til en fin plass nede ved fjorden, i og ved båt-naustet. Plassen egner seg godt til kos i fjæra, og det er muligheter for turer på sjøen. Den som ikke er så nøye på badetemperaturen, har et fint badested her. På fine sommerdager blir vannet rundt 20 grader, og det er vel en frisk og god badetemperatur det?

opp
Fargetuva Fotogaller - Hage og natur - Hagearbeid - Trearbeid - Urter - Urtehage - Naturlos - Planter - Blomster